Andre Sportsgrene

Braima Suncar Dabo: Mød løberen, der stoppede sit løb for at hjælpe en anden konkurrent med at afslutte

I den moderne sportsverden kolliderer det stadigt voksende niveau af konkurrence generelt med sportspersoner, der er besat af at vinde, hvilket sandsynligvis er grunden til, at sportsånd ofte tager et bagsæde. Men det handler ikke kun om sejr. Mens ingen har til hensigt at tabe, defineres en vinder ikke kun af podiumfinisher, trofæer og præmiepenge - noget Braima Suncar Dabo mindede alle om den 27. september.

Under 5.000 meter løb den første dag i IAAFs verdensmesterskab i atletik havde embedsmændene og et fyldt Khalifa-stadion i Doha ikke brug for et stopur eller et målebånd for at identificere den største vinder, Guinea Bissaus Dabo, på trods af at han tabte løbet, var miles væk fra sine rivaler for at hævde denne ære.

Braima Suncar Dabo: Løberen, der personificerede sportsmandskab ved verdensmesterskabet i atletik

Dabo og hans rival Jonathan Busby befandt sig kun i at konkurrere om stolthed, efter at de allerede var slået i løbet. Men den sidste omgang udfoldede noget drama, da Busby sænkede næsten til at kravle ned ad ryggen, bøjede sig usikkert og syntes tæt på at kollapse.

Mens den 33-årige næsten havde givet op med at gennemføre sit løb, kom Dabo til hans redning og producerede et af de mest inderlige øjeblikke inden for sport i nyere tid.

Dabo stoppede sit eget løb og støttede sin medkonkurrent og hjalp ham omkring de sidste 200 meter til målstregen. Mens hele stadion jublede for duoen, færdiggjorde Busby sit løb og kollapsede efter at have krydset linjen, til sidst taget væk i en kørestol.

'Jeg ville bare hjælpe fyren med at afslutte løbet. Jeg ville hjælpe ham med at krydse linjen. Jeg tror, ​​at enhver i den situation ville have gjort det samme, 'sagde Dabo, en 26-årig, der også studerer i Portugal, efter løbet.

Både Busby og Dabo er de eneste atleter fra deres nationer ved verdensmesterskabet. Begge mænd konkurrerede under specielle invitationer, der tillader lande uden stærke baneprogrammer at sende en atlet til mesterskabet, selvom den atlet ikke har opfyldt kvalificerende standarder.

Mens Dabo sluttede næsten fem minutter bag heatvinderen Selemon Barega (Etiopien), formåede han stadig at registrere tid på 18 minutter og 10,87 sekunder - hans personlige bedste på trods af at han stoppede og hjalp Busby i sidste omgang. Og det var hans uovertrufne sportsånd, der til sidst gør ham til ikke mindre end en guldmedalje-vinder for hans inderlige gestus.